luni, 6 februarie 2017
Motivul 2 - Cuplul
În 2004, am început o colaborare publicistică pe tema cuplurilor. De aici s-a născut un interes tot mai mare pentru modul în care cuplurile pot să fie ajutate, primeam solicitări diverse și era necesar un răspuns. Sigur că sfătuirea ar fi fost o soluție dacă, pe de o parte ar fi ajutat pe cineva și, pe de altă parte, dacă aș fi crezut în ea. Cum nici una nici alta nu se întâmpla dar eram pus în situația să răspund la tot felul de chestiuni, a apărut și necesitatea de a înțelege specificul.
Ce este frapant la cupluri este că partenerul ca obiect și partenerul ca persoana reală au o combinație bizară, sunt concomitent și se exclud concomitent. Propunerea lui Enrique Pichon Riviere care răspundea la această variantă prin propunerea conceptului de legătură părea o bună abordare care răspundea și necesităților mele de înțelegere.
Mai precis este vorba de a depăși problematica simptomului (gelozie, infidelitate, etc.) și de a merge pentru rezolvarea lui în sfera funcționării inconștiente în care obiectul terapiei nu este unul sau altul dintre participanți ci legătura de cuplu. 3 oameni (terapeutul și cuplul) adunați pentru a vedea ce se întâmplă cu o a IV-a entitate - legătura de cuplu a pacienților. De aici se deschide un univers teoretic și tehnic care merită atenția celor pasionați.
Pe de altă parte sunt oameni care sunt interesați de ceea ce se întâmplă în relația lor de cuplu și ei merită aceiași atenție ca și cei care sunt preocupați de propria persoană. În ultimii ani mai apare un fenomen - cineva intră într-o analiză personală și încearcă să îl convingă și pe partener de aceste beneficii dar el nu le vede. Atunci o variantă de terapie analitică de cuplu permite ca între cei doi să nu apară o asimetrie dată de faptul că o analiză individuală dezvoltă o persoană iar diferența față de partener este cea mai ușor vizibilă.
Oamenii sunt preocupați de cuplul lor iar răspunsul pe care îl dă dispozitivul analitic de cuplu și familie este cel mai adecvat în opinia mea pentru că, în primul rând, nu forțează vreo soluție corectă și nu impune vreun model social. Motivele pot continua...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu