miercuri, 31 mai 2017

Spațiul public, intim sau privat

Postare  - Anca Ganciu




Pe 18-19 mai 2017 am participat la Hyeres la o conferință care aborda aceste concepte. Ele îi aparțin lui Pierre Benghozi, psihanalist și pot fi utilizate în contexte variate, multidisciplinare.
Mi-am propus astăzi să fac legătura între ele și dans, pentru a deschide o perspectivă nouă asupra modului în care corpul, psihicul și socialul își dau mâna și se potențează reciproc întocmai ca și partenerii într-un dans.

Când spunem INTIM, ne ducem cu gândul la ceva foarte personal, bine protejat, intra-psihic, cum sunt gândurile, dorințele, temerile, sentimentele. Cele mai multe dintre ele le păstrăm înăuntrul nostru, nu le împărtășim, mai ales că nu sunt pe deplin conștiente. Intimitatea fiecăruia este spațiul său personal, corporal, sufletesc, în care se adăpostesc cele mai profunde conținuturi. Fiecare își protejează intimitatea, păstrând pentru sine un spațiu în care nimeni nu are acces, ritualuri de îngrijire, vise, fantasme…

Dacă ne gândim la PRIVAT, spațiul pare mai mare și mai ales împărtășit cu persoane apropiate, inter-subiectiv. Dormitorul este un spațiu privat. Auzim de cluburi private, petreceri private, proprietate privată…

În ceea ce privește cuvântul PUBLIC, el ne trimite la un spațiu larg, la mulți oameni, la dorința de a arăta celorlalți. Spectacolele sunt publice, piețele, aeroporturile, gările, site-urile și unele profiluri de Facebook…

Dacă ne referim la dans, ne amintim cum dansam singuri în fața oglinzii și cum ne întrerupeam dacă intra cineva, ceea ce înseamnă că dansul era atunci ceva INTIM. Poate spuneți că ne era jenă de propriile mișcări insuficient perfecționate dar putem adăuga și că propria dorință și plăcere pe care o simțeam mișcându-ne pe muzică erau cele pe care nu le puteam împărtăși nici cu persoane apropiate. De asemenea, ceea ce ne trece prin minte și ceea ce simțim în timp ce dansăm cu cineva, imagini, fantasme, vise, dorințe, temeri le păstrăm înăuntrul nostru, adesea fiind imposibil de tradus în cuvinte, ca multe alte plăceri…

Să trecem la spațiul PRIVAT în privința dansului, unde experiența fiecăruia este mult mai bogată și să ne gândim la comunicarea cu partenerul: privire, invitație, zâmbet, acceptare, atingere, îmbrățișare, miros, postura corporală, intenția de a face o anumită mișcare, consimțământul sau refuzul partenerului, plăcerea împărtășită sau stânjeneala din timpul dansului, uneori chiar cuvinte pe care ni le adresăm. Sunt conținuturi care rămân în cuplul format împreună cu partenerul și, în funcție de care, simțim că ne potrivim sau nu, căutăm să mai dansăm cu respectiva persoană sau nu.

Dar există și ceilalți, care dansează lângă noi sau care ne privesc, există potențiali parteneri de dans, pe care am vrea să-i încântăm atunci când dansăm, există adesea profesori de dans sau dansatori pe care îi socotim mai avansați și de judecata cărora ne temem. Am vrea să ne mișcăm cu grație și hotărâre, să fim admirați de cei care se uită la noi, indiferent dacă ne sunt sau nu cunoscuți. Știm atâția oameni care nu dansează pentru că se tem că nu o fac destul de bine, că se vor face de râs, că se simt incomod atunci când sunt în PUBLIC…

Sigur această îmbinare dintre INTIM, PRIVAT și PUBLIC și trecerea dintre un spațiu în celălalt are legătură cu toată funcționarea psihică a fiecăruia dintre noi. Sunt persoane care se simt foarte bine în public și alții care preferă să fie doar cu partenerul de dans.
Fiecare dintre aceste situații cât și sentimentele și temerile pe care le avem sunt mai mult sau mai puțin conștiente și pot fi exprimate mai ușor sau mai greu în cuvinte. Traducerea din trăiri în mișcări (cum exprimăm prin dans ce simțim și cum transmitem celorlalți), traducerea trăirilor în cuvinte (cum spunem ce simțim), traducerea din mișcări în cuvinte (ce poveste spune dansul celuilalt) și în multe altele fac obiectul atelierele noastre Φ dans.

sâmbătă, 13 mai 2017

Cuplul - infidelitate și gelozie - atelier de photolangage


Atelierul ”Cuplu în pericol – Între gelozie și infidelitate”

Tema atelierului


Atelierul pornește de la o situație obișnuită – doi oameni se cunosc și întemeiază un cuplu, la un moment dat unul din ei descoperă o altă persoană. Viața lor continuă în trei, cei doi nu se despart. Un mic incident dezvăluie povestea. De aici se ajunge la ceartă, insecuritate, gesturi disperate.

Plecând de la această situație, atelierul propune descoperirea modului în care funcționează un cuplu, care sunt cauzele și efectele acestei situații, cum și când se întâmplă, este ceva aleatoriu, poate să fie prevenit?
În cazuri de crimă se investighează indiciile de la locul faptei, se încearcă descoperirea istoriei care a făcut să existe o victimă și un criminal. Fiecare element indică ceva izolat, un anumit detaliu dar pentru o poveste autentică trebuie ca toate să concureze într-un singur scenariu unitar și de ansamblu. Vă invităm să descoperim împreună un roman polițist.

Metodă


Atelierul este interactiv și utilizează photolangage-ul. Photolangage a fost creat la începutul secolului XXI la Lyon. Din 2017 există în București un grup de formare în photolangage condus de Claudine Vacheret.

Photolangage utilizează seturi de fotografii înregistrate, efectuate de fotografi profesioniști și care au fost utilizate și verificate în timp.

Date tehnice


Număr de participanți – 10. (în ordinea înscrierii)

Cost – 125 lei.

Înscrieri la telefon 0722 453 906 sau pe mail clauganc@gmail.com

Atelierul este coordonat de psihoterapeut Claudiu Ganciu, specialist în psihoterapia legăturilor de cuplu.

Data de desfășurare – 17 iunie 2017

Interval de desfășurare – 11.00 – 15.00 


miercuri, 3 mai 2017

Pacientul firmă - proiect EPR


Dincolo de diferitele componente pe care le presupune o firmă, un aspect important cunoscut de toată lumea este cel psihologic. Să înțelegi iraționalul, să înțelegi conținerea sau fantasma constitutivă a unei firme, rolul jucat de alegerea unui tip de afaceri sau altul este un obiectiv îndrăzneț. Ideea că o firmă are mereu doi poli care trebuie să funcționeze împreună – cel tehnic format din obiective, scopuri, profit, organigramă, etc. și cel fantasmatic format din ceea ce este imaginat, sperat, înfricoşător de fiecare este un lucru care poate părea banal sau extrem de complicat. 🚁


Asociația EPR va crea o echipă de intervenție interdisciplinară de psihoterapie psihanalitică pentru firme și instituții. La ele se pot înscrie psihologi, psihoterapeuți, manageri sau persoane care sunt puse în situația de a lucra și de a face față diferitelor cerințe ale unei instituții (agenți de publicitate, asigurări, etc.) Nu sunt necesare studii de specialitate ci conexiune cu domeniile vizate.

Grupul este coordonat de Lorenzo Grespi, directorul Centre din Londra, Marea Britanie.

Pentru detalii privind Lorenzo Grespi - http://www.centre.uk.com/dr-lorenzo-grespi/

Pentru detalii privind activitatea Centre - http://www.centre.uk.com/

Prima întâlnire sub coordonarea lui Lorenzo Grespi va avea loc în perioada 2-3 august în Retezat, Cheile Buții. Sesiunea cu Lorenzo Grespi va fi continuată în perioada 3 – 6 august cu lucrările care au ca scop constituirea grupului de intervenție.

Tema seminarului din 2-3 august este: „Cum traducem plângerile managerilor într-un limbaj psihoterapeutic care să permită intervenția.”

Grupul va fi format din 6 membrii. Ei vor lucra sub coordonarea lui Lorenzo Grespi și vor desfășura intervenții psihologice pentru firme.

Aplicația pentru participare și înscriere poate să fie depusă până la 15 iulie. Se va susține un interviu. (taxa de interviu este de 120 lei). Interviul nu este necesar pentru participanții care fac parte dintr-o asociație de psihoterapie psihanalitică.

Pentru aplicație la grup și / sau participare la atelier puteți contacta – Claudiu Ganciu

Telefon - 0722 453 906

luni, 1 mai 2017

Psihoterapia psihanalitică de cuplu și familie pe glob


Asociația Română de Psihanaliză a Legăturilor de Grup și Familie “Enrique Pichon Riviere” vă invită la seminarul:



Abordarea psihanalitică a cuplului și familiei în jurul lumii



Vă propunem o călătorie prin cele mai importante țări care au contribuit la dezvoltarea psihanalizei de cuplu și familie (Argentina, Franța, Italia, Brazilia, Marea Britanie etc). Vom discuta împreună despre câțiva dintre autorii și conceptele lor care au devenit ulterior specificul acestei abordări. Ghid în această călătorie ne va fi cartea Family and Couple Psychoanalysis: A Global Perspective sub coordonarea lui David Scharff și a lui Elisabeth Palacios, apăruta recent la editura Karnac.



Seminarul  se va desfășura sâmbătă, 13 mai 2017, între 14.00-17.00 și va fi moderat de Cristina Călărășanu și Anca Ganciu.

Locația va fi str. Slavesti nr 3, parter, ap. 1, zona Polonă.

Costul seminarului va fi 70 lei.

Pentru confirmarea participării, vă rugăm să trimiteți mail la cpap.cristina@gmail.com sau cpap.anca@gmail.com.



Description: Imagini pentru david Scharff Elisabeth Palacios, Karnac.